Προθεσμία για εγγραφές:
Τι είναι;
Τα Σχέδια εθελοντισμού παρέχουν ευκαιρίες εθελοντικής προσφοράς στους νέους. Τα σχέδια πρέπει να ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων και να προσφέρουν στους εθελοντές χρήσιμες εμπειρίες, δεξιότητες και ικανότητες για προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη, βελτιώνοντας έτσι την απασχολησιμότητά τους. Τα σχέδια εθελοντισμού μπορούν να συνδυάζουν μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω κύριες δραστηριότητες:
Ατομικές Εθελοντικές Δραστηριότητες
Εθελοντική δραστηριότητα αλληλεγγύης πλήρους απασχόλησης χωρίς αμοιβή από 2 μέχρι 12 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να διευθετηθούν εθελοντικές δραστηριότητες διάρκειας από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες για νέους με λιγότερες ευκαιρίες.
Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης αυτού του είδους δίνουν σε νέα άτομα την ευκαιρία να συμμετέχουν στην καθημερινή εργασία και τις συνήθεις δραστηριότητες των οργανισμών. Οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε εκτός της χώρας του εθελοντή (διασυνοριακές) είτε στη χώρα διαμονής του εθελοντή (τοπικές).
Ομάδες Εθελοντών
Ομάδες 10-40 νεαρών εθελοντών από τουλάχιστο δύο χώρες εργάζονται μαζί εθελοντικά για περίοδο από 2 βδομάδες μέχρι 2 μήνες. Τέτοιες δραστηριότητες αλληλεγγύης συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση νέων ανθρώπων με λιγότερες ευκαιρίες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Για ποιους;
Οργανισμοί
Δικαίωμα συμμετοχής και υποβολής αίτησης έχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί από χώρες μέλη της ΕΕ.
Οργανισμοί από Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία και από χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν ως εταίροι αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση το 2018.
Άτομα
Νέοι 18-30 ετών από χώρες μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία και από χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. Τα άτομα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στη Διαδικτυακή Πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για να συμμετέχουν σε σχέδια εθελοντισμού.
Τι υποστηρίζεται / επιχορηγείται;
Έξοδα ταξιδιού, κόστη οργανισμού (συνεισφορά σε λειτουργικά έξοδα, στήριξη εθελοντών, έξοδα διαχείρισης), επίδομα για μερική κάλυψη ημερήσιων δαπανών εθελοντών, γλωσσική υποστήριξη, υποστήριξη για ενσωμάτωση, ασφάλεια, έκτακτες δαπάνες.
Πώς λειτουργεί;
Τα σχέδια συνήθως αποτελούνται από τα πιο κάτω στάδια:
- Προετοιμασία (πρακτικές διευθετήσεις, επιλογή συμμετεχόντων, υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στους εταίρους και τους συμμετέχοντες, προετοιμασία εθελοντών πριν την αναχώρησή τους – γλωσσική, πολιτισμική, κλπ.)
- Υλοποίηση δραστηριοτήτων
- Αποτίμηση / τελικός απολογισμός (αξιολόγηση δραστηριοτήτων, αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητα, έκδοση πιστοποιητικού συμμετοχής και διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος).
Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στις εθελοντικές δραστηριότητες αναλαμβάνουν τα πιο κάτω:
- Ρόλος φιλοξενίας: Περιλαμβάνει τη διευθέτηση φιλοξενίας των συμμετεχόντων του Σώματος Αλληλεγγύης και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων, παροχή καθοδήγησης και στήριξης στους συμμετέχοντες σε όλα τα στάδια του προγράμματος (κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να διεξαχθούν από άλλους οργανισμούς με εμπλοκή στο πρόγραμμα).
- Υποστηρικτικός ρόλος: Περιλαμβάνει στήριξη, προετοιμασία και/ή εκπαίδευση συμμετεχόντων πριν την αναχώρησή τους, επικοινωνία ανάμεσα σε συμμετέχοντες και στους οργανισμούς που θα τους φιλοξενήσουν και/ή στήριξη συμμετεχόντων μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας. Εάν η φιλοξενούσα οργάνωση δεν καλύπτει όλες τις πτυχές της φιλοξενίας, αυτές μπορούν να καλυφθούν από την υποστηρικτική οργάνωση.
Για να μπορούν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες και να διεκπεραιώνουν αυτούς τους ρόλους, οι οργανισμοί πρέπει να έχουν διαπίστευση ως εθελοντικοί οργανισμοί από το Erasmus+ ή να κατέχουν το απαιτούμενο Σήμα Ποιότητας για εθελοντισμό (φιλοξενία/υποστήριξη).
Στο σχέδιο πρέπει να εμπλέκονται δύο οργανισμοί, ένας οργανισμός φιλοξενίας και ένας υποστήριξης. Αυτό δεν απαιτείται για δραστηριότητες εντός της χώρας και για εθελοντικές ομάδες, όπου η ελάχιστη απαίτηση είναι να υπάρχει ένας οργανισμός φιλοξενίας.
Οι νέοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορούν να εγγραφούν στη Διαδικτυακή Πύλη του Σώματος. Οι οργανισμοί πρέπει να επιλέγουν τους συμμετέχοντες μέσα από τη βάση δεδομένων των ήδη εγγεγραμμένων νέων.
Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Οι οργανισμοί από τα κράτη μέλη της ΕΕ υποβάλλουν την αίτησή τους στην Εθνική Υπηρεσία της χώρας τους.
σχεδίου: από 3 μέχρι 24 μήνες
- Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων: Κάθε χρόνο υπάρχουν 3 προθεσμίες. Δείτε εδώ.
- Ημερομηνία έναρξης σχεδίου: Αναλόγως της προθεσμίας υποβολής. Συμβουλευτείτε τον οδηγό του προγράμματος του έτους υποβολής της αίτησης σας.
Σήμα Ποιότητας
Για να μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, οι οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν Σήμα Ποιότητας. Το Σήμα Ποιότητας απαιτείται για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των συμμετεχόντων οργανισμών με τις αρχές και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, όσον αφορά στις ευθύνες τους σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης. Το Σήμα Ποιότητας αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός οργανισμού σε κάθε δραστηριότητα που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Κάθε διαπιστευμένος οργανισμός αποκτά πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Η κατοχή Σήματος Ποιότητας δεν συνεπάγεται αυτόματη χρηματοδότηση. Οι οργανισμοί που ήδη κατέχουν Διαπίστευση Εθελοντισμού από το Erasmus+ μπορούν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, χωρίς να διαθέτουν Σήμα Ποιότητας.
Οι οργανισμοί από χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να αιτηθούν Σήματος Ποιότητας από την Εθνική Υπηρεσία της χώρας τους. Οι οργανισμοί από χώρες εταίρους που γειτνιάζουν με την ΕΕ μπορούν να αιτηθούν Σήματος Ποιότητας από το SALTO Resource Center. Δεν υπάρχει προθεσμία για υποβολή αίτησης για Σήμα Ποιότητας, μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.